ourtree.dk Gå på opdagelse i din slægtshistorie

Anders Nielsen

Født 1615
Bruger Klaus

Ægteskab - Partner
Alias

 

1615

Født

03" Sgd. Kåsbygård, Rutsker, Bornholm

1640

Gift

Anne Hansdatter
Bornholm

Skønnet årstal.

1650

Overtagelse

63" Sgd. Samsingsgård, Klemensker, Bornholm

Anders Nielsen, død 1681
Overtog i 1650 Samsingsgård (63. Slg) i Klemensker
Hans forældre: Niels Andersen og Giertrud Rasmusdatter, 3 sg Kaasbygaard, Rutsker

Gift med Anna Hansdatter
Hun døde i 1717

1681

Skifte

Klemensker, Bornholm

Hvornår og hvordan Anders Nielsen kom i besiddelse af Samsingsgård, vides ikke. Gården beboedes i 1610 og i 1620-erne af en herredsfoged Samsing Andersen, senere af en Anders Nielsen, om hvem det i 1648 hedder, at han ikke kan betale sine skatter, da han "haver stor Gæld, og Kvinden længe ligget syg." (Bh. saml. 18/108). Men det fremgår af Claus Hansens vidnesbyrd ovenfor, at der er tale omto personer af samme navn.
Den sidste Anders Nielsen, der døde i 1681, efterlod sig enken Anna Hansdatter og mindst 7 børn:
Gertrud, Margrethe, Niels, Karen, Lars, Hans og Valborg

Anders Nielsen på Samsingsgård, 63. slg. i Klemensker, blev i 1680 indstævnet til Nørre herreds ting af sin nabo Peder Laursen på Hoglebjerggård, 61. slg. Sidstnævnte mente, at Anders Nielsen uretmæssigt havde tilegnet sig en eng, der hørte til Hoglebjerg. Noget skriftligt fandtes ikke. Læsning og især skrivning var jo ikke hvermands sag, og når man ikke havde andet end påstande i diskussioner om mit og dit, måtte man ty til "rettens middel" for at få en ende på striden. Begge parter var formodentlig lige interesserede i det.
Hvordan man gik til værks med dette middel lige før "Danske Lovs" ikrafttræden, er det følgende et eksempel på.
Der blev udtaget 8 "gode mænd", gårdejere fra herredet, til skønsmænd, og lørdag den 4. december 1680 begav disse sig ud til "åstedet", ledsaget af Peder Laursen, Anders Nielsen, de 5 vidner, herredsfogden og vistnok skriveren. (Hvor meget af vidneafhøringerne der foregik ude på den "om tvistede" eng, fremgår ikke klart af tingbogen).
"Da først fremstod Giver Hansen, Tjenestedreng, som vandt (vidnede) efter Edens Oplæsning med oprakte Fingre efter Loven, at for 10 Aar siden kom Esbern Jørgensen, som den Tid boede her i Klemensker Sogn, til hannem, som han gik paa denne omtvistede Eng og mejede for Anders Nielsen, og sagde: "Hvorledes kommer det sig, at du gaar her og mejer; denne Eng hører til Hoglebjerggaarden , har Anders Nielsen lejet denne Eng?" hvortil Giver Hansen svarede, det vidste han intet af, og da viste Esbern Jørgensen Giver Hansen rette Mærkeskellet, som var fra den vestre Hjørnesten imellem Jørgen Joensens (62. slg.) og den omtvistede Eng, og saa ret øster op ...en liden Høj til et andet Mærkeskel, hvor der fandtes 3 Stene, Sydvest neden fra Højen og saa tvært Nordost over Højen til en anden liden Tue den norderste Side af Højen. Videre ved han ikke at erindre."
"Fremstod Peder Olufsen i Rydsker Sogn og vandt ved lige soren Ed efter Loven, at han ungefær for 20 Aar siden tjente sal. Mogens Ibsen (62. slg.), og da høstede han denne omtvistede Eng lige efterde forrige Vidnesbyrds Udvisning op til Højen, men hvem han havde Engen fra, ved han ikke. Videre ved han ikke at erindre."
Det var Peder Laursens "vidnesbyrd". Meget vægtige synes de ikke at have været, og de kunne da heller opveje modpartens:
"Anders Nielsen paa den 63. sIg. i Klemensker for de gode Mænd fremstillede sine efterskrevne Vidnesbyrd, nemlig Claus Hansen i Rydsker Sogn (36. slg.), som vandt ved Ed med oprakte Fingre efter Loven, at han ungefær for 32 Aar siden boede paa det 12. Vornede i Klemensker (Tornby), og da havde han lejet denne omtvistede Eng af sal. Anders Nielsen, som da boede på den 63. slg., som (denne) Anders Nielsen nu paabor, og gik Enge-markeskellet fra den vestre Hjørnesten, som ligger imellem Jørgen Joensen og den omtvistede Eng og lige øster op ad en liden Høj og lige op i Nør igiennem noget Krach, Vesten omkring Højen op til en Højde, som ligger Synden fra ud med Vejen ved Æggerne (egerne) og saa Vester ned, op til Jørgen Joensens Eng. Videre ved han ikke at vidne."
"Fremstod Hans Hansen i Olsker Sogn og vandt ved lige soren Ed, at han ungefær for 13 eller 14 Aar siden boede paa Hoglebjerggaarden i Klemensker Sogn, og da ved han ikke at kunne erindre sig nogen Tid denne omtvistede Eng til bemeldte Hoglebjerggaard at have mejet, ikke heller haver han hørt, at Jep Mogensen, som var Proprietarios og Ejermand til Gaarden, at han nogen Tid haver haft nogen Tvistighed om samme Eng. Videre ved han ikke herom at vidne."
"Iligemaade fremstod Mogens Andersen i Rønne og vandt ved lige soren Ed, at han paa de Tider, som Præsenskol (Printzenskiold) kom til Landet (1658), som nu er paa 3die til tyvende Aar (23. år), dakom han i Tjeneste hos sal. Mogens Ibsen i Klemensker Sogn (62. slg.) og tjenede hannem i 8 Aar, og da hvis Aar saa vel som siden, indtil Jørgen Joensen (Klow) kom til Gaarden, haver han mejet Jørgen Joensens Eng, og da imellemtid han der til Gaarden haver tjent og omgaaes ...sal. Mogens Ibsen ikke haft bemeldte omtvistede Eng udi Brug af nogen hverken for et eller andet. Videre har han ikke herom at erindre."
Claus Hansens vidnesbyrd: at han for 32 år siden havde lejet engen af Samsingsgårds ejer (bruger), blev anset for afgørende. -Alt endte på bedste måde med en forsoning, formentlig ved et godt bord efter den kolde tur på marken. -Herredsfogden dikterede til protokollen: " Nu haver begge Parterne efter gode Folkes Tilskyndelse begivet dennem til en venlig Forligelse, saaledes at Anders Nielsen nu herefter som tilforn beholder samme Eng upaakæret i nogen Maade og ej udi denne Sag at komme nogen af Parterne til videre Bekostning, mens hvad den forrige Tvistighed imellem Anders Nielsen og Peder Laursen om den indlagde Udmarksjord er anlangende, efterson Anders Nielsen fordrer af Peder Laursen for en 8-Mænds Skjønning paa forskrevne Jord = 3 Sldr., da er de saaledes herom forligt, at Anders Nielsen lader sig nøje med en Rixdaler af Peder Laursen, saa derom siden intet videre med hinanden haver at paakære i nogen Maade ". (Nr. Herr. tingbog 1678/84 fol. 104-06).
Ovennævnte Anders Nielsen døde nogle få måneder efter forliget, skifte 5. maj 1681. Skiftet er ikke bevaret, men omtales i skifter efter hans børn. Fra hans søn Lars Andersen nedstammer både Niels Holm den yngres hustru Margrethe Kloe, Christian Holm og Hans Larsen Skovgaard i Hasle.

1681

Død

63" Sgd. Samsingsgård, Klemensker, Bornholm

Kilde: http://www.vang-olsen.dk/old/af_louise_skovgaard/fra_samsingsgaard_i_klemensker.htm