ourtree.dk Gå på opdagelse i din slægtshistorie

Mogens Jensen

Født 1621
Bruger Klaus

 

1621

Født

65" Sgd. Skovgård, Vestermarie, Bornholm

7xtipoldefar

Om Mogens Jensen og hans familie skriver Norman Lee Madsen
Mogens Jensen fra Buldregård i Nyker sogn døde i 1681. Både Skovgård, 65. slg. og Lille Bjergegård, 66. slg., begge i Vestermarie sogn var ejet af Mogens Jensen, men han har sandsynligvis aldrig boet på nogen af dem. Han boede i Nyker sogn, først på Søndergård, 12. slg., og senere på Buldregård, 13. slg. Mogens blev gift 3 gange. Først med Margrethe Mortensdatter, død 1654, derefter med Karen Hansdatter, død 1679 og til sidste med Karen Ibsdatter (ca 1652-1739).
Hans første kone Margrethe Mortensdatter arvede Søndergård fra sin far Morten Hansen, som døde i 1635. Magrethes mor Kirstine Hansdatter giftede sig derefter med Arist Andersen, de flyttede til nabogården Lillegård omkring 1648 - omkring det tidspunkt da Margrethe giftede sig med Mogens Jensen.
Arist Andersen døde i 1650, hvorefter hans enke Kirstine Hansdatter købte Lillegård af hans familie. Kirstine ønskede sandsynligvis at bo tæt ved sin datter og svigersøn, og lade ham drive gården sammen med sin egen gård Søndergård, men i 1654 ramte pesten Bornholm og i Nyker sogn døde alene 152 mennesker. Margrethe Mortensdatter døde det samme år - om det var pga. pesten vides ikke. Iflg. skiftet fra 9. november arver hendes 3 år gamle søn Morten Mogensen Søndergård. Mogens Jensen blev boende på Søndergård og giftede sig igen - hans anden kone Karen var datter af sandemand Hans Jensen og hans kone Judith på Østre Rosendalsgård i Rutsker sogn.
Enken Kirstine Hansdatter på Lillegård giftede sign for 3. gang og flyttede længere væk. Hun og hendes nye mand Michel Berildsen købte Vallegård i Nyker sogn d. 2. maj 1656 for 242 dalere og en hest. I det mindste var det det de troede - imidlertid ville sælgeren Berild Hansen på Bjergegård i Aaker sogn ikke give dem skødet. Muligvis havde han ikke ret til at sælge, da Vallegård var en frimandsgård - det var en af vornedegårdene under Kyndegårds godset. Uanset dette boede Michel Berildsen på Vallegård i resten af sit liv - mere end 20 år - i alle årene betalte han sin årlige afgift til ejeren af Kyndegård på fire lbs. smør, én tønde hvede, ët lam, én gås, to høns og én kalv, og et vist antal dages arbejdet på Kyndegård. Efter Michel Berildsens død, besluttede retten at hans arvinger ikke havde ret til Vallegård, da det var ufrelste (uværdige) til at eje frimænds ejendom.
Ligesom hans første kone var Mogens Jensens anden kone Karen Hansdatter det eneste barn af velhavende forældre. Imidlertid kunne penge ikke garantere sikkerhed for at man beholdt sit hjem, og de kunne kun beholde Søndergård indtil Morten (sønnen fra hans første ægteskab) blev voksen og gift. Der var mange gårde omkring midten af 1600-tallet, der kunne lejes, og ejerne ville med glæde forpagte dem ud - men de foretrak ikke at sælge gården. Hvis en forpagter i mange år lagde en stor del hårdt arbejde i vedligeholdelse af gården, kunne han overfor retten kræve at få skøde på den - hvis han havde pengene og energien til at gå gennem en retsag.
Hvis man studerer skødeprotokollerne kan man få indsigt i nogle af disse sager, og i Mogens Jensens sag kan man se hvor kompliseret det kan være. Mogens Jensen flyttede til Buldregård i 1670, gården tilhørte Peder Isachsen fra Stengård, 42. slg. i Vestermarie sogn. Man kan se, at det kostede ham en stor indsats at sikre sig skødet til sig selv og sine børn fra sit andet ægteskab, fordi ved hans død i 1681 viser skiftet, at der var 23 breve som angår rettighederne til ejerskabet. Skiftedokumentet fra 1681 viser os at besætningen på Buldregård bestod af 11 heste, 1 føl, 9 kør, 2 tyre, 7 stude, 5 kvier, 4 kalve, 20 får, 9 svin, 8 smågrise, 8 gæs og 16 gæslinger. Nogle af studene blev brugt som trækdyr ligesom 2 bærestykker og kæder var nævnt. Bygninger var omfattet af beboelseshuset - som bestod af en dagligstue, et gæstehus, en østfløj - sandsynligvis den lange spisestue, som var udstyret med nye hynder og bænke, og kamre til tjenestefolkene.
Karen Hansdatter døde i 1679: hun efterlod sig 7 børn: Jens, Bendte, Samsing, Elisabet, Hans, Judith og Margrethe. Mogens Jensens næste ægteskab var med den 27 år gamle Karen Ibsdatter. Mogens døde kun 2 år senre. Ved skiftet efter hans død, der blev holdt d. 6. oktober 1681, blev det besluttet - efter bornholmsk skik - at hans yngste søn, Hans Mogensen, var arving til Buldregård. Da Hans kun var 13 år gammel, blev hans 21 år ældre bror Samsing midlertidig bestyrer af gården. Mogens Jensens ældste søn Morten Mogensen sad allerede på Søndergård, og den næstældste søn, Jens Mogensen, boede på sine besteforældres gård Rosendalsgård i Rutsker sogn. Jens blev værge for sin 13 år gamle bror Hans, som kom til at bo hos ham, medbringende sin arv, en gammel sort frakke, en sort ulden jakke, en lærreds frakke, en gammel musket, en gammel 'huck kaarre' og Det nye Testamente
Den unge enke Karen Ibsdatter modtog 66 slettedalere som sin del af Buldregård, ligesom hun modtog penge til sit underhold, en sort ko, en lille kobber kedel og en tønde rug, værd 2 slettedalere. Karen Ibsdatter lovede at tage vare på de penger, der var efterladt til hendes yngste datter Karen Mogensdatter - hvis værge var Karen Ibsdatters farbror Mads Hansen. Karen fik også en vogn og to brune heste når hun forlod Buldregård, så hun kunne flytte sin seng og sengeklæder, sin kiste med personlige ejendele - inclusive 2 sølvskeer og en kobber kedel. Vi ved ikke hvad præsten blev betalt for en begravelse på den tid, men tømreren, Jørgen Snecher fra Rønne fik 2 slettedalere for at lave kisten (normalt gav familien selv egebrædderne). To store lys blev lavet og givet til kirken, de var prissat til 5 slettedalere, 1 mark og 8 skilling; det blev 14 mark voks (omkring 7 lbs.) til 20 skilling, plus 1 slettedaler i arbejdsløn for at støbe de to lys.
Mogens Jensens stilling som kirkeværge gik til hans ældste søn Morten Mogensen. Skønt næsten alle på Bornholm skyldte tiende til kirken, ser det ud til at Morten betragtede det usædvalige lån som et gode. Dette lån blev overført til Barbara Jørgensdatter - enke efter købmand og borgmester Herman Mortensen Bohn i Rønne - som en slags betaling for en stor vareregning, for den resterende del af regningen fik hun et sølvfad og en sølvkande - som Poul Ancher fra Hasle havde pantsat til Mogens Jensen for 20 slettedalere, og et pantebrev på 100 slettedalere i lille Bjergegård i Vestermarie.
Selv om Mogens Jensens regnskabsbog var i orden, er det statig lidt vanskeligt at regne ud hvor meget hans trjenestefolk fik i løn: Det ser ud til, at det var sædvane kun at udbetale løn, når de behøvede den hårdt nok. Et skifte fra 1693 fortæller os, at en dagløn under høsten for begge køn var 6 skilling plus forplejning. I stedet for penge, kunne den støtte daglejerne kunne regne med fra gårdmændene var, at de kunne låne heste og redskaber og også beskyttelse af deres nærmeste familie i nødsituationer eller ved død; dette kan være årsagen til at arbejderne udsatte udbetalingen af løn. Selv om dette aldrig blev nedskrevet, var denne vane nogle gange åsag til uenigheder i skifteretten. Som den følgende begivenhed: en daglejer ved navn Laurs Hansen påstod, at han havde 5 mark og 2 skilling til gode, men arvingerne påstod, at det kun var 1 mark og 4 skilling - værdien af et halstørklæde, en anden: Hendrich Hansen fra Vestermarie påstod, at man skyldte ham 10 mark 'fra meget længe siden', men da det havde mislykkedes for ham at få sit tilgodehavende igennem skifteretten i 1679, da Mogens Jensen stadig levede, mente man ar fordringen skulle afslås. Niels Jensen fra Strandby fordrede 4 mark for daglejer Jens Jensens høstarbejde, men 'arvingerne påstod, at Jens Jensen havde fået pengene tilbudt ved en tidligere skiftehøring og afslået dette. Siden gårdmanden nu var død, havde hans arvinger ingen forpligtelse til at betale. Den kvindelige hjælp havde ingen vanskeligheder: gårdmandens enke tog vare på deres behov: de modtog garn til deres uldne trøjer og lærred til deres kjoler samt nogle få mark i rede penge.
Vi ved ikke hvor gammel Mogens Jensen var ved sin død, men da han allerede var gift i 1648, var han sikker omkring 60 år. Hans yngre bror Lars Jensen på Store Myregård i Olsker sogn, overlevede ham med 47 år, og da han ikke selv havde børn arvede hans søskendes børn ham. Af Mogens Jensens 9 børn var der kun 3, der stadig levede, nemlig Elisabet, Margrethe og Karen.
Hans Mogensen, arvingen itl Buldregård, behøvede det ikke - for omkring 20 år alderen giftede han sig med enken Gundel Hansdatter til 18. slg. i Knudsker sogn. De bosatte sig på hendes gård og han døde der som sandemand i 1717, og da han ikke selv havde børn arvede hans søskendes børn efter ham.

1648

Gift

Margrethe Mortensdatter
Bornholm

Mogens Jensen, død 1681 ca.
Overtog i 1648 Søndergård (12. Slg) i Nyker
Hans forældre: Jens Monsen, 65 Slg. Skovgård, Vestermarie.

Gift med Margrethe Mortensdatter
Hendes forældre: Morten Hansen og Kirstine Hansdatter,

1655

Gift

Karen Hansdatter
Bornholm

Mogens Jensen, død 1681 ca.
Overtog i 1670 ca. Buldergård (13. Slg) i Nyker
Hans forældre: Jens Monsen, 65. Slg. Skovgård, Vestermarie.

Gift med Karen Hansdatter
Hendes forældre: Hans Jensen og Judith Nielsdatter, 28. Slg. Østre Rosendalegård, Rutsker.

1679

Gift

Karen Ipsdatter
Bornholm

Mogens Jensen, død 1681 ca.
Overtog i 1670 ca. Buldergård (13. Slg) i Nyker
Hans forældre: Jens Monsen, 65. Slg. Skovgård, Vestermarie.

Gift med Karen Ibsdatter
Hun levede 1652 ca. - 1739-04-24
Hendes forældre: Jep Hansen, 43. Slg. Gadegård, Vestermarie.

1681

Død

13" Sgd. Buldregård, Nyker, Bornholm

1681

Skifte

Nyker, Bornholm

Skifte -- Bornholmske Landsogne Bog 1 1681 - 1683
Anno 1681 dend 5 og 6 October er holden rigistering og vurdering sampt skifte og deehling, efter sl. Mogens Jensen som boede og døede paa dend 13 gaard i tallet udi Nyker Sogn. Imellom hans efterlatte hustrue Karen Ibsdaatter, med hendis laug verge efter begiering Anders Kurre udi Ellebye paa dend eene. Saa og dend sl. mands efterlatte børn. Nemblig Morten Monsen som hand hafde med sin første hustru er sin egen verge. Noch efter dend mellumbste hustrue Karren Hansdaatter som hafuer sig efterlat 7 børn: 3 sønner og 4 døttre. Dend eldste søn, Jens Monsen boende i Rosendahl i Rydsker Sogn sin egen verge. Nest hannem Sambsing Monsen paa 21 aar gammel, annamner self sit løsøre og der til suarer, men hans eldste broder Morten Mogensen saa som til sins verge, for jordegoedzet, som sig det goed villigen paatog. Hans Monsen paa 14 aar gammel for hannem verger broderen Jens Monsen. Dend eldste daatter Bendte Monsdaatter som hafuer Michel Jensen i VesterM Sogn til echte, suarer hendis mand Michel Jensen. Dend 2 daatter Elsebeth Monsdaatter 16 aar gammel, for hende verger hendis faderbroder Lauritz Jensen i Nøcher Sogn. Dend 3die daatter Judith Monsdaatter 11 aar gammel for hende verger hendis svoger Michell Jensen i VesterM Sogn. Magrette Monsdaatter paa 9de aar, for hende verger hendis faderbroder Peder Jensen i Gadegaarden i VesterM Sogn. Og med denne hans nu efterlefuende hustru Karen Ibsdaatter, er it lidet spedt pige barn, ved nafn Karren Monsdaatter, for hende verger Madtz Hansen i Skarpeskouf i Clemmedsker Sogn, som er quindens faderbroder, de samptligen paa dend anden side. . . Efter skrefuet børnegoedz hafuer sal. Mons Jensen hoes sig beholden, og self verget for sinne egen børn for huns goedz som dennem efter deris sal. moder Karren Mons Jensens arfueligen er til folden, der skifte stoed Anno 1679 dend 29 Oct . . . Enkens laug verge Anders Kuhre i VesterM Sogn fordrit paa enkens veigne som skall være oppebaaren af hendis Jordepenge, af dend 43 gaard i VesterM Sogn som er hendis fædrene og mødrene gaard af Peder Jensen er opbaaren. . . Sambsing Bødker i Rønne fordret arbeidslønd. . . .
Kilde: Norman Lee Madsen

1681

5 Okt

Skifte

Nyker, Bornholm

Side 40. 1681. 5. Okt. / 6. Okt.
Mogens Jensen, 13. Gård, Nyker.
Karen Ibsdatter. Laugv. Anders Kurre, Ellebye.

Ved 1. Ægt. 1 søn.
A: Morten Mogensen, egen værge.

Ved 2. Ægt. M/ afg. Karen Hansdatter. 3 søn. 4 døt.
B: Jens Mogensen, egen værge, Rosendahl, Rutsker.
C: Samsing Mogrnsen, f. 1660. Værge: Morten Monsen.
D: Hans Mogensen, f. 1667. Værge: bror, Jens Monsen.
E: Bendte Mogensdatter, gift m/ Michel Jensen, Vester Sogn.
F: Elsebeth Mogensdatter 1665. Værge: Farbror, Laurits Jensen, Nyker.
G: Judith Mogensdatter, f. 1670. Værge: Svoger, Michel Jensen.
H: Margrethe Mogensdatter, f. 1672. Værge: Farbror, Peder Jensen, Gadegård, Vester Sogn.

Ved ægt. M/ enken. Et lidet pigebarn.
I: Karen Mogensdatter. Værge. Qvindens farbror, Madts Hansen, Klemensker.

Kilde: http://www.genealogy.com/ftm/a/x/e/Michael-W-Axelsen/WEBSITE-0001/UHP-0377.html