ourtree.dk Gå på opdagelse i din slægtshistorie

Anne Magrethe Laursdatter

Født 1795
Bruger mhe

Ægteskab - Partner
Alias

 

1795

Født

Ørting, Hads, Århus

Hendes dåb er ikke indført i Ørting sogns kirkebog, dette skyldes formentlig at forældrene er flyttet til Ørting efter hendes fødsel.

Heller ikke hvor og hvornår hun er død, har det været muligt af finde. Selvom der ved sønnen Laurs' konfirmation i Ørt

?

Fattigvæsenet

Skanderborg

Disse to piger "fylder", sammen med moderen, temmelig meget i Skanderborgs fattig­regnskaber. Således optræder den yngste allerede ved. sin ankomst til denne syndige verden, nemlig da fattigforstanderen (ifølge bilag 53) har betalt for jordemoderens assistance ved fødslen: "Udbetalt til gjordemoderen Regina Barsøe 1 rdl for gjordemoderforretning ved fruentimmeret Ane Margrethe Laursdatter. der logerer ved Peder. . . . ”.

Den første tid, hvor Anne Margrethe Laursdatter fik hjælp af fattigvæsenet, blev hjælpen tilsyneladende udbetalt til hende selv, og hun har formentlig også selv sørget for pigernes underhold, men i julen 1828 synes noget at gå galt, for den 28. december dette år har fattigforstanderen udbetalt 8 rdl til en Hans Gundersen: "For dette fattige barn Maren, som er indlagt til mig i et halvt år". Samtidig bliver også Ane sat i pleje hos fremmede.

Da Maren døde - 5 år gI - var hun stadig sat ud i pleje af fattigvæsenet og efter posterne i fattigregnskaberne at dømme, er der ikke noget der tyder på, at det var anderledes med Ane. Begge optræder jævnligt, når fattigforstanderen har måttet "punge ud" til nyt forklæde, ny særk eller nye træsko.

Udover udgiften til kost og logi, når de blev udliciteret for et helt eller halvt år ad gangen, havde fattigvæsenet også løbende udgifter til deres andre fornødenheder.

Nedenfor er vist et skønsomt uddrag af fattigforstanderens 'små' -regnskaber for året 1832 (poster som vedrører Ane og Maren):


9. marts For en kiol at sy til Ane Christensdatter 3 Mk 8 Sk
23. ma j For 1112 alen vadmel til Maren Christensdatter 3Sk 9Sk­
30. maj Til Ane Christensdatter til et par træsko 10 -
1. juni For l tørklæde og tøj til en hue til Maren Christensdatte 3Mk - 8Sk -
5. juni For et par sko til samme 1 Mk - 12 Sk -
1. august For l pund uld til Ane og Maren Christensdatter 2Mk - 8 Sk - og for samme at karte, spinde og binde 2 Mk - 4 Sk -
4. august l tørklæde til Ane og l forklæde til Maren 4Mk - 8Sk –
8. august For 2 særker til Ane Christensdatter 1Mk -
24. augus Forklæde at.sy til Maren Christensdatter 4Mk - 8Sk -
8. oktober l par træsko til Ane Christensdatter - 12Mk -
20. novbr. For tøj til en hue og samme at.sy til Ane Christensdatter 2Mk - 12Sk –

1822

15 Okt

Viet

Christen Thomsen
Bjergager kirke

Indførslen lyder således: "Den 15. oktober 1822 blev viet tjeneste- og ungkarl Christen Thomsen - 36 år gl - og tjenende i Kyssing til Ane Margrethe Laursdatter - 28 år gl - datter af boelsmand Laurs Buck i Ørting og forhen ugift. Forlovere var gmd Rasmus Rasmussen i (Nøldrup?) og Ole. , . . , rebslager i Rørth”.

Samme dag blev deres første barn, uægte og forhen hjemmedøbt, fremstillet i kirken. - "men bruden ville ej introduceres”.

Der er ikke fundet oplysninger som viser, at det nogensinde lykkedes for dem at "sætte bo", det vil sige skabe deres eget hjem. Men derfor kan de selvfølgelig godt have haft en "indsidderstue" i en periode?

Ved deres første barns fødsel i Rørth i Bjergager sogn, var de ikke gift endnu. Og da deres andet barn (ane nr 61) blev født, tjente faderen hos en Jacob Sørensen i Snovdrup i Malling sogn, mens det om Margrethe Laursdatter hedder, at hun var af Malling, men "løb om” i Saxild sogn, hvor barnets dåb da også er indført i kirkebogen. Det yngste barn blev født i Skanderborg. Her oplyser kirkebogen, at forældrene er Christen Thomsen tjenende på Vilhelmsborg og Anne Margrethe Laursdatter, der var "tilkjendt at forsørges i Skanderborg".

Kilde: