ourtree.dk Gå på opdagelse i din slægtshistorie

Sognepræst Rev. Christian Ditlev Ammentorp

Født 27 Dec 1759
Bruger PoulGS

 

1759

27 Dec

Født

Thisted

1785

8 Dec

Gift

Benthe Marie Mayer Nielsen
Sankt Knuds Domsogn Odense

1787

Folketælling

Dalum præstegård, Dalum, Odense

Odense, Dalum, Dalum præstegård. FT-1787, C0160
Christian Ditlev Ammentorp 29 år husbond sognepræst,
Birthe Marie Ammentorp f. Mejer 35 år
Christian Julius de Linstow 10 år og Eggert Christopher de Linstow 9 år, geheimerådinde de Linstows sønner er på kost og i information.

1801

Folketælling

Dalum præstegård, Dalum, Odense

Odense, Dalum, Dalum præstegård. FT-1787, C0160
Christian Ditlev Ammentorp 42 år husbond sognepræst,
Birthe Marie Ammentorp f. Mejer 51 år
Plejebørn Cecilie Kirstine Heide 12 år, Maren Nielsen 18 år og Ane Christian Holm 13 år.
Birtes mor Ane Margrethe Meyer f. Christensen 84 år.

1801

27 Nov

1820

18 Okt

Død

Dalum, Odense, Odense

61 år gl.

1820

26 Okt

Begravet

Dalum, Odense, Odense

Et Barnebarn af Chr. Ditlev Ammentorps døtre udtaler sig med hensyn til Dalum præstegård og hjemmet således:

Christian Ditlev var opvokset i den smukke Rubbelykke Præstegård ,og et endnu mere idyllisk hjem fandt han i den yndige Dalum præstegård ,som nu -desværre- er nedrevne man kan ikke tænke sig noget hyggeligere end denne gamle gård ,hvis stråtækte tag var smykket med maleriske kvistetager både ud mod gårdspladsen og mod haven, hvor plænerne beskylledes af småbølgerne i Odense å. I dette poetiske hjem formede livet sig lyst og muntert, befrugtet af det blomstrende åndelige liv i Odense by, hvor tronfølgeren - den senere Christian den 8.-efter 1814 residerede som guvernør over Fyn, hvilket på flere måder satte sit præg på byen, lige som det også indvirkede på livet i den nære omegn. I præstegårdens umiddelbare nærhed lå Christiansdal, der var i familien Benzons besiddelse, og mellem denne og præstefamilien knyttedes der sig gennem årene varmt venskab. Også til andre højt dannede personer, som f.eks. den kendte stiftsprovst ved Vor Frue Kirke i Kbh., Dr. Theol. H. G. Clausen, (Henrik Georg Clausen12-3-1759-25-2-1840. Stiftsprovst i Sjælland Stift ved Frue Kirke fra 1811) ses fa-milien at have stået i venskabsforhold.

I sit embede virkede han i over 35 år, og ved sin elskværdige og indtagende personlighed gjorde han sig i høj grad elsket og agtet ikke alene af sin menighed, men også i Odense og af den Benzonske familie på Christians-dal, det vakte derfor megen sorg, da han 18-10-1820 afgik ved døden som følge af blodforgiftning i den ene fod.

Efter Chr. Ditlevs død blev enken boende i Dalum præstegård til udgangen af oktober 1821, hvorefter hun flyttede til Odense med sine 5 børn, af hvilke den ældste på det tidspunkt var mellem 15 og 16 år gl. og den yngste endnu ikke fyldt 5 år svært har det sikkert været for hende at få gennemført sine børns underhold, opdragelse og under-visning, men det lykkedes, og det forundtes hende at se sine to ældste døtre gifte og sin søn anbragt i præste-kald. Af et brev hun 26/11-1825 skrev til sin svigerinde, præsteenken Christiane Frederikke Sørensen, født Ammen-torp, fremgår, at hun i drengens skoletid nærede nogen ængstelse for, at hans evner ikke ville slå til at gå studie-vejen, men frygten viste sig ubegrundet 1833 klarede han teologisk embedsexamen med "Laudabilis".

Hun lod opsætte en mindetavle over sin mand med en af hende selv affattet inskription, og efter hendes egen død i 1844 fik denne inskription en tilføjelse vedrørende hende. Tavlen findes indsat i muren på Dalum kirke, og den har senere inspireret Stiftsprovst Lützhøft, Odense til en af hans mange julefortællinger. (Julefortællinger.1 Opslag 1906 København. ”Den gamle Doktor.),

Kilde: