ourtree.dk Gå på opdagelse i din slægtshistorie

Anders Nielsen Ammentorp

Født 2 Jan 1724 ?
Bruger PoulGS

Alias

 

1724

2 Jan

Født

Kompagnistræde København

1724

4 Jan

Døbt

Helligåndskirken, Helligånd sogn. København

Dåben blev holdt af magr. Hans Sidelmann
Susanne Rosenberg Jens Borres Bryggers hustru fra Brolæggerstræde bar og holdt barnet over dåben. Madam Anne Christensdatter fra Rådhusstræde holdt huen. Fadder var Johan Rich, Jørgen Jensen og Svend Erik

1748

6 Aug

gift

Inger Margrethe Jørgensdatter Ancher
Ølstykke Frederiksborg, Sjælland

Hendes bror var degn i Ølstykke.

1797

23 Maj

Død

Rueblykke præstegård, Tirsted sogn

73 år gl.

1797

31 Maj

Begravet

Tirsted kirkegård, Tirsted sogn

I den ligtale, der 1797 blev holdt over Anders Ammentorp, hedder det: „Efter at han havde fuldendt sine akademiske studeringer, var hans første lykkes og æres dag ved Guds besynderlige styrelse at prædike i Cabinettet i Kjøbenhavn og for dette steds daværende, nu salige kirkepatron. I hans meget yndige tale- og syngeevner fandt det høje og nådige herskab et sådant behag, at det besluttede at gøre ham lykkelig og æret. Den førstgivne lykkelighed var, at han 23. Maj 1748 blev kaldet til at være degn ved Vesterborg menighed“. Med andre ord, ejeren af Pederstrup gods Greve Reventlow har overværet hans prædiken og har fundet så megen behag i den unge mands fremtræden, at han ansatte ham som degn i Vesterborg i Lollands Sønder-Herred.

Han var sognepræst på Møn
Anders Nielsen Ammentorp blev student 28. juni 1744 Metropolitanskolen. Cand.theol. 10. juni 1747.
Han var far til de tre sønner efter hvilke til de tre linjer/grene i slægten Ammentorp nedstammer.

Han var degn i alt i 17 år. 23. maj 1748 blev han degn i Vesterborg på Lolland og senere samme år degn i Tirsted, Vejleby og Skørringe menigheder. 1765 residerende kapellan og i 1766 sognepræst samme sted med bopæl i Rubbelykke præstegård, i Tirsted Sogn.

Han karakteriseres som "en værdig, i sin vandel eksemplarisk forsigtig mand", der ikke blot med nidkærhed omfattede sin embedsgerning, men også stadig med den varmeste interesse fulgte undervisningen såvel i skolerne som af ungdommen. Sognets fattige støttede han efter evne, og til bedste for "De fattigste, flittigste og sædeligste" skolebørn i de tre sogne, stiftede han et legat på 275 Rdl.
Hans farfar Anners, Niels Pedersen f. ca. 1683 i Amundstorp i Skåne, død juni 1724 og farmor Ellen Hansdatter.
Ammentorp er et slægtsnavn der kom fra Amunds torp, hvor farfaren var fra.
De fik tre børn, hvoraf de to blev voksne.

Kilde: